Vijvers
Vijver aanleggen
Een vijver is een echte sfeermaker in de tuin. Logisch dat veel mensen een vijver willen aanleggen. Wanneer je echter een vijver wilt aanleggen, is het verstandig om vooraf over een aantal zaken na te denken. Welke soort vijver wil ik, waar moet de vijver komen en wat zijn de kosten? Wanneer en waar?
Het aanleggen van een folievijver kan het best gebeuren in april, mei. De vijver heeft dan tijdens het groeiseizoen de kans om in biologisch evenwicht te komen. Ook het najaar (september tot oktober) is geschikt, maar wacht dan met beplanten tot het voorjaar. Voor beplanten is mei het beste. Een folievijver is ongeschikt voor een tuin met een hoge grondwaterstand. Een natuurlijke vijver zonder folie is in dat geval wel mogelijk. Kies een plek met minimaal zes tot acht uur zon per dag. Leg een folievijver niet te dicht bij bomen of struiken. Wortels kunnen de folie beschadigen en er moeten kilo’s herfstbladeren opgevangen worden om te voorkomen dat ze in het water terecht komen
Waterplanten in een kleine vijver
Kies bij het samenstelling van waterplanten in je kleine vijver niet voor planten die te groot worden, die te snel groeien of een plantensoorten die anderen overwoekeren. De keus aan waterplanten is daarom minder groot dan bij een grote vijver. In een kleine vijver kun je goed watersla of kikkerbeet planten. Maar ook vijverplanten die vooral in de hoogte groeien zoals de Japanse holpijp.
Bij een vijver met een diepte van minder dan 25 cm kun je uitsluitend klein blijvende moerasplanten of drijvende planten gebruiken. Bij een diepte circa 40-50 cm kun je op de bodem zuurstofplanten aanbrengen, hetgeen de waterkwaliteit enorm ten goede komt. Je voorkomt daarmee in belangrijke mate algengroei in je vijver. Als je van plan bent om vissen in je vijver te houden zijn zuurstofplanten onmisbaar. Overigens, een grote vijver is gemakkelijker helder en algenvrij te houden dan een kleine vijver. Hoe meer water hoe eenvoudiger het evenwicht ontstaat.De vijverbeplanting van een vijver heeft meerdere functies. Oeverplanten zorgen voor schaduw in de vijver en halen voeding uit het water en kunnen tevens gebruikt worden voor hydrofytenfilter. Lelies geven met hun bladeren schaduw en hebben mooie bloemen in zeer vele kleuren. De zuurstofplant is de belangrijkste van allemaal. Deze zuivert het water en geeft tevens zuurstof af voor de vissen. We geven er de voorkeur aan om de planten in moerasgedeelten te zetten zo dat ze beter groeien en bloeien. Een mand werkt verstikkend.
Spiegelvijvers
Spiegelvijvers, een indrukwekkende waterpartij
Een spiegelvijver is een vijver die door het ondiepe waterniveau en de strakke vormen een prachtige weerspiegeling van de omgeving laat zien. Door deze reflectie wordt er een zeer ruimtelijk effect in de tuin gecreëerd. Filters zorgen ervoor dat het water in uw spiegelvijver glashelder blijft. Daardoor hoeft u zelf weinig onderhoud te verrichten aan uw vijver. Deze filters worden door ons nagenoeg onzichtbaar weggewerkt. Zo zijn deze niet storend voor het oog.
Zwemvijvers
Zwemmen in uw eigen zwemvijver is niet alleen leuk, deze is ook nog eens hartstikke eenvoudig om te onderhouden! Wilt u echt genieten van een unieke ervaring met zwemvijvers die zich op natuurlijke wijze schoon kunnen houden? Wij maken dat mogelijk met behulp van planten of door middel van een helofytenfilter. De planten in de helofytenfilters zuiveren samen met de bacteriën op de bodem de gehele zwemvijver op een natuurlijke wijze. Zo bent u niet alleen ecologisch bewust bezig, maar bespaart het u ook geld. Indien u graag een plantvrije zwemvijver wilt hebben kunnen wij ook met mechanische filters werken. Er is ook een manier om een combinatie van de 3 filtermethodes te nemenDraadalgen in de vijver voorkomen en tegengaan
Het draadalg verhaal
Draadalg voorkomen is uiteraard beter dan draadalg verwijderen of draadalgen bestrijden. Door de vijver op een goede manier in te richten en te onderhouden, kun je al veel bereiken:
- Zorg voor voldoende zuurstofplanten
- Draadalgen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Plaatsen van voldoende zuurstofplanten in de vijver zorgt ervoor, dat deze planten meer voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen en er minder overblijft voor algen.
- Zorg voor een goede waterhardheid
- Wanneer de waterhardheid in de vijver te laag is, zullen de zuurstofplanten niet goed groeien. Er blijven dan voedingsstoffen als stikstofverbindingen en nitraat achter. Draadalgen zullen dan juist flink gaan groeien. Daarnaast groeit draadalg, in tegenstelling tot zuurstofplanten, goed in zacht water.
- Bladinval beperken
- Bladeren die in de herfst in de vijver waaien en niet uit de vijver gehaald worden, zullen op de vijverbodem langzaam vergaan. Hierbij geven zij voedingstoffen af aan het vijverwater, waardoor de groei van draadalg zal toenemen. Door een net over de vijver te spannen kan dit voorkomen worden.
- Niet teveel vissen
- Vissen produceren afval en maken daarmee het vijverwater voedselrijker. Wanneer de hoeveelheid afval zo groot wordt dat de zuurstofplanten dit niet meer allemaal kunnen opnemen, zal de groei van draadalgen in de vijver toenemen.
- Aanwezige draadalgen verwijderen
- Draadalgen verwijderen met de hand in een vroeg stadium, zorgt dat de groei ervan enigszins afgeremd wordt.
Wilt u een vlonderaanleg?
Vlonderaanleg begint met een goede voorbereiding. Iristuinen kan als geen ander creatieve oplossingen bedenken die naadloos aansluiten bij de mogelijkheden in uw tuin en/of vijver. Vervolgens leggen wij in gedegen stappen een prachtige, stevige vlonder op elke gewenste plek in de tuin en in elk gewenst formaat. Een perfect aangelegde vlonder is een meerwaarde voor uw tuin en/of vijver. En de materiaal keuze is reuze!