De Japanse Tuin
De basiselementen
Een Japanse tuin bestaat uit 3 basiselementen die ieder een betekenis hebben; namelijk water, steen en de kleur groen. Het water staat voor "leven", steen symboliseert een rustpunt en de kleur groen staat voor de natuur. Ook schuilt er een mooie gedachte achter het plantengebruik in een Japanse tuin. Zo staan bladverliezende planten voor het "tijdelijke" en bladhoudende planten staan voor de "eeuwigheid". Door de omliggende natuur te benutten, probeert men perspectief en diepte te creëen om de tuin oneindig te laten lijken. Dit wordt "geleend landschap" genoemd.
Een Japanse tuin schittert in elk jaargetijde van lente tot winter; in een Japanse tuin komt u tot rust en geniet u van de zichtlijnen en diversiteit in groen, steen en water. Hier een aantal punten die belangrijk zijn:
Diepte
Ook al is je tuin niet zo heel erg diep, je kunt de tuin wel dieper laten ogen. Door lagen aan te brengen in je tuin creëer je zo'n diepte. Denk bijvoorbeeld eens aan een lichte en fijne struik op de voorgrond van de tuin met andere rustige struiken op de achtergrond. Je kunt ook werken met niveauverschillen zoals een klein heuveltje waar weer andere planten staan.
Geen Symmetrie
Ontwijk alles wat symmetrie veroorzaakt. Symmetrie hoort niet thuis in een Japanse tuin. Leg of plaats dus niks in het midden van de tuin.
Evenwicht
Evenwicht betekend dus niet het evenwicht wat wij vaak zien in symmetrie maar het betekend juist een balans vinden. Plaats je een grote massa aan de ene kant van de tuin, dan noodzaakt de situatie zich dat je aan de andere kant een lege ruimte met wat kleinere onderdelen creëert. Zoals we al zeiden, het is niet heel gemakkelijk en zeker een uitdaging.
Paden
Hoe leg je paden aan in een Japanse tuin? Leg ze in bochten aan met in de bocht een interessante plant waardoor de rest van het pad onzichtbaar blijft voor de wandelaar. Hierdoor creëer je een verrassingseffect, of te wel miegakure.
Beplanting
Japanners houden de beplanting altijd vrij rustig. Niet teveel bloeiende planten en zeker geen bloembollen. Maak gebruik van tint verschillen in de planten, bijvoorbeeld verschillende tinten groen. Daarnaast is mos een favoriet in Japan. Helaas groeit het niet zo heel erg goed in Nederland maar je kunt ook kiezen voor groene bodembedekkers.
Decoratie
Decoratie wordt niet veel toegepast in een Japanse tuin. Je kunt bijvoorbeeld een Japans boeddha beeld plaatsen maar let op dat het niet teveel wordt
Materialen
Populaire materialen in een Japanse tuin zijn bijvoorbeeld water, grind en stenen. Bijvoorbeeld een gebied met fijn grind waarin weer grotere stenen staan of liggen is typisch Japans. Leg altijd een oneven aantal bij elkaar en niet precies in het midden. Water zoals bijvoorbeeld een vijver, klein watervalletje of een stromend beekje is geheel Japans en geeft een geluid waarbij men graag mediteert.
Doorkijkjes
Japanners houden van doorkijkjes naar een ander deel van de tijd. Als je hier ruimte voor hebt, kun je op veel leuke manieren doorkijkjes maken naar een grind veldje, een mooi stukje mos of een bijzondere boom.
Bamboe
Iets wat eigenlijk niet mag ontbreken in een Japanse tuin is bamboe. Laat je goed informeren welke bamboe soorten goed groeien in Nederland en in jouw tuin. Daarnaast kunnen veel bamboe soorten erg hoog en groot worden dus je hebt er wel wat plaats voor nodig.
Meubilair
Eigenlijk hebben Japanse tuinen niet zo vaak echt meubilair in de tuin staan. Japanners lopen liever door hun tuin en zitten af en toe ergens op een mooie plek op een bankje maar ze gaan bijvoorbeeld niet uren eten en natafelen zoals wij dat gewend zijn. Toch kun je dit zelf wel doen en tuinmeubilair uitzoeken dat past in jouw Japanse tuin. Kies een mooie houtsoort of bamboe soort vervaardigd als stoelen en tafels, een houten bankje of lage stoelen en tafels.