Romantische Tuinen

Romantisch vertoeven in uw tuin, zwoele zomeravonden, heerlijke geuren, prachtige kleuren. Op moment van schrijven is het december 2016 en is er geen sprake van romantiek in de tuin. Maar een goede voorbereiding vergt tijd, dus vandaag 40 ideeën voor een romatische tuin!

Bloeiende planten

Misschien wel het belangrijkste kenmerk van een romantische tuin is de hoeveelheid overdadig bloeiende planten. Geen plek wordt onbenut gelaten om planten te laten groeien. Van oudsher zijn rozen dan ook altijd aanwezig in een romantische tuin. Ook andere rijk bloeiende planten zijn onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, floxen en geraniums.

Verticaal tuinieren; de hoogte in...

Verticaal tuinieren is belangrijk. Hagen zorgen voor spanning en verrassing. Klimplanten maken het mogelijk om ook in een kleine tuin een romantisch effect te creëren. Deze klimmers worden gebruikt om muren en schuttingen te laten begroeien. Ook pergola's, priëlen en rozenbogen worden hiermee van overdadige groei en bloei voorzien. Daarnaast bevat een romantische tuin altijd een of meerdere bomen. Hiermee geef je de tuin een groen dak. Dat zorgt voor geborgenheid en een intieme sfeer.

Verrassingen in de tuin

De romantische tuin is meestal niet in een keer te overzien, zelfs een kleine tuin niet! Er is steeds wat anders te zien als je in de tuin rondloopt. Die verrassing kan op veel manieren worden ingepast:

  • een slingerend pad
  • een hek met een poortje of rozenboog
  • een verrassend zithoekje achter een haag
  • een prieel begroeid met klimplanten
  • een beeldje tussen de planten
  • potten met planten
  • structuur in het tuinontwerp.

Structuur is ondergeschikt in een romantische tuin. De basis bestaat uit beplanting waar je tussendoor kan lopen. Bij grotere tuinen kan een gazon eventueel wat ruimte scheppen. Ook een vijver past perfect in een romantische tuin. Bij weinig ruimte kan zelfs een minivijver een verrassend element vormen.

Tuinonderhoud

Het onderhouden van een romantische tuin is een kunst op zich. In een goede romantische tuin lijkt het alsof alles spontaan zo mooi groeit en bloeit. In werkelijkheid is veel onderhoud nodig om de tuin niet te rommelig te laten worden. Als je een romantische tuin wilt, maar geen tijd of geld voor het onderhoud hebt, dan kan je misschien beter een weelderige tuin aanleggen, met grotere plantengroepen.

Spanjaardslaan 12b
1851MX Heiloo
tel 072-5336002 / 06 53993115
e-mail: info@iristuinen.nl