Kleine Tuinen

Een kleine tuin ontwerpen vraagt om slim en creatief gebruik van de ruimte. De professionals tonen de fijne kneepjes van het vak. Ontdek tips, trends en inspiratie voor het ontwerpen van een kleine tuin.

Tover je kleine stadstuin om tot een paradijs

De stadstuin is vaak een kleine tuin. Bovendien is de tuin vaak omgeven door veel bebouwing. Dat zorgt voor veel inkijk. Ook is de stadstuin vaak een schaduwtuin. In het tuinontwerp moet met deze factoren rekening gehouden worden.

Inkijk

Vaak heb je het gevoel dat je bekeken wordt in een kleine stadstuin. Niet iedereen vindt dat een probleem. Wel is het leuk om op zijn minst een tuingedeelte te maken waar je je ongezien even kan terugtrekken. Een boompje of dakboom kan hiervoor een oplossing zijn, maar daar is niet altijd ruimte voor. In dit geval kan een pergola met klimplanten uitkomst bieden. Daar kan bovendien een schaduwdoek aan worden toegevoegd, zodat je echt uit het zicht bent.

Klein

Omdat de stadstuin vaak een kleine tuin is, spelen verticale elementen een extra belangrijke rol. Een pergola of kleine boom zorgt voor een welkom hoog element. Die maakt de tuin ruimtelijk interessanter. Wanneer elementen in de hoogte ontbreken, ontstaat vaak een hokkerig effect. Dat komt omdat in de stadstuin meestal schuttingen worden gebruikt vanwege ruimtegebrek.

Eenheid

In een kleine tuin moet je keuzes maken. Liever een paar wensen optimaal uitvoeren dan alles in mini-formaat in de tuin proppen. Mede door de schaduw valt bijvoorbeeld een gazon al snel af. Hiervoor in de plaats kan je aan halfverharding (grind) denken, of een kleine vijver. Probeer bestrating rustig te houden en niet te veel materialen te combineren, anders wordt het resultaat snel te druk.

Hoogteverschil en verrassing

Hoe klein de tuin ook is, een hoogteverschil maakt de tuin net even spannender:

Dat kan in de vorm van een verdiept terrasje of zitkuil een verhoogd (vlonder)terrasje ook een verhoogd plantvak of verhoogde vijver kan een verrassend element zijn Zo creƫer je verschillende tuingedeeltes. Verder kan je verrassing in de tuin brengen door:

  • een wand in een spannende kleur te schilderen
  • een waterelement of vijver toe te passen
  • een spiegel of kunstwerk te plaatsen
Spanjaardslaan 12b
1851MX Heiloo
tel 072-5336002 / 06 53993115
e-mail: info@iristuinen.nl