Bloemenborders klassiek

Borders kunnen op talloze manieren worden beplant. Eigenlijk kun je in elke type tuin wel een border met planten plaatsen en geheel naar de stijl van je tuin vormen. DeĀ borders kunnen op talloze manieren met planten en bomen ingeplant worden. Bij het maken van een goede border moet er rekening gehouden worden met een aantal factoren: afmetingen, soorten beplanting, grondsoort, waterhuishouding en de zonnestand.

Over het algemeen is een plantenborder opgebouwd uitĀ een aantal rijen vaste planten met ongelijke grootte. Van de voorrand naar de achterrand worden de planten steeds hoger zodat alle planten te zien zijn. Gebruik voor de achterkant van de border een rustige achtergrond bijvoorbeeld een (wintergroene) haag of een schutting.

Prairieborders

We geven onze borders graag een natuurlijke uitstraling onder andere door het gebruik van grassen. Ze maken een border vanzelfsprekend; het klopt gewoon. In de natuur komen plantengemeenschap zonder grassen vrijwel niet voor.

Bij een prairieborder wordt dit als het ware overdreven Naar het voorbeeld van natuurlijke steppe of prairiegraslanden. Het is een van onze favoriete plantencombinaties.

Onze prairie border lijkt in de zomer een reusachtige bos bloemen. In de winter genieten we van het weelderig wuivende vedergras.

Planten

Grassen zijn in de prairieborder in de meerderheid. We combineren ze graag met onze favoriete Amerikaanse planten zoals Echinacea, Agastache, Baptisia, Veronicastrum, Helenium, Ratibida en Rudbeckia voor de echte prairie sfeer. Ook Aster, Salvia, Verbena, Achillea, Coreopsis, Cirsium, Eryngium en andere zonminnende vaste planten zijn geschikt. Planten die veel bladmassa maken, zoals Geranium, raad ik af in een prairie te planten omdat ze andere soorten te zeer verdringen.

Echte prairieplanten zijn goed winterharde vaste planten die van nature voorkomen in een landklimaat met warme zomers en strenge winters. De meeste bloeien lang en tot diep in het najaar.

Vedergras (Stipa tenuissima) vormt de basis van onze prairieborder. Het is het hele jaar prachtig goudgeel en beweegt elegant mee met de wind.

Weefplanten

Om van een border een geheel te maken kun je behalve grassen ook een of meer soorten bloeiende planten herhalen. Je weeft ze als het ware door het ontwerp.

Verbena bonariensis leent zich hier erg goed voor omdat de plant zelf vrijwel geen plaats inneemt en de paars-blauwe bloemschermen als het ware boven de border zweven.

Perovskia (Russische salie) is een plant van de Siberische steppe (een soort Djenghis Khan lavendel) die met haar violette wolkjes en zilveren blad zorg voor afwisseling. De zilveren stengels zijn ook in de winter waardevol. Ze staat verspreid door onze border.

Deze aanpak komt van de Hollandse grootmeesters in de tuinarchitectuur; Henk Gerritsen, Piet Ouddolf en Ton ter linden en noemen we de dutch wave. het toverwoord is ook transparantie! De hoge beplanting heeft zeer fijne textuur en laat toe dat je de oude beplanting blijft zien.

En als least, de natuurlijke tuin is bezig aan een opmars en kunnen we ons weer bezig houden met onze grote liefde; planten!

Spanjaardslaan 12b
1851MX Heiloo
tel 072-5336002 / 06 53993115
e-mail: info@iristuinen.nl